Tiroidita Hashimoto - Cum ne ajutăm singuri

Hashimoto sau "Hashi" este o boală autoimună care din păcate afectează tot mai mulți oameni, mai ales femei, fără o selecție de vârstă. Într-un mod simplu de explicat, sistemul imunitar este provocat de un inamic din corp și își trimite armata pentru a-l distruge. Însă problema cu bolile autoimune, precum Hashimoto, este că sistemul imunitar confundă atacatorul cu propriile organe, în cazul Hashi cu glanda tiroidă, și începe să o distrugă treptat.

Este important să înțelegem că Hashimoto este o boală autoimună și că procesul autoimun este la rădăcina bolii. Atacul autoimun și distrugerea treptată a glandei tiroide încetinesc funcția glandei și duc la simptome de hipotiroidism și, în unele cazuri, chiar hipertiroidism. Tratamentul adecvat al bolii trebuie să vizeze identificarea "gazdei" care provoacă răspunsul sistemului imunitar. Dacă această gazdă este detectată și îndepărtată, atacul autoimun asupra glandei tiroide poate fi oprit, iar procesul autoimun poate fi pus în remisiune completă.

În ceea ce privește restaurarea funcției tiroidiene, aceasta depinde de măsura în care glanda tiroidă a fost deja distrusă. Cu toate acestea, dacă procesul autoimun este oprit la timp, există șansa unei restabilirii complete a funcției tiroidiene normale. Este important de menționat faptul că terapia de substituție hormonală poate fi oprită după oprirea atacului autoimun, chiar dacă a fost începută anterior. Acest lucru este valabil în cazul în care glanda tiroidă nu a fost afectată într-o măsură prea mare.

CE CAUZEAZĂ HASHIMOTO?
Din păcate, răspunsul la această întrebare nu este ușor. „Inamicul” poate fi profund ascuns și de natură diversă:

INFECȚII - O varietate de infecții bacteriene sunt asociate cu deblocarea tiroiditei autoimune - Helicobacter pylori, Borrel burgdorferi (asociată cu boala Lyme) și Jersinia enterocolitica, precum și numeroase virusuri, inclusiv Hepatita Cereală, HTLV, parazit, Virusul Epstein Bar. Alți agenți patogeni legați de bolile autoimune și în special Hashi includ candida albicans, clamidia, coxie, hepatita B, streptococi, stafilococi și altele.

PARASITE - ciuperci, viermi, metil, protozoare.

ACUMULAREA METALELOR ȘI A TOXINELOR - Acordați o atenție specială umpluturilor vechi de mercur și substanțelor chimice pe care le utilizați zilnic. Pasta de dinti cu fluor?

STRES - o cauză majoră a multor boli. 

PROGESTERON SUB - Dominanța estrogenului este foarte frecventă în Hashimoto.

PERMEABILITATEA INTESTINALĂ (leaky gut) - o legătură comună între toate bolile autoimune. Sistemul digestiv nu se rezumă doar la procesarea alimentelor, la absorbția nutrienților și la menținerea echilibrului de apă și electroliți. Intestinele ajută sistemul imunitar să recunoască invadatorii externi și astfel contribuie la controlul agenților patogeni și la prevenirea răspunsului autoimun. Intestinul permeabil este un termen folosit pentru a descrie permeabilitatea crescută a chevres subțire - pereții intestinului încep să se scurgă în substanțele din sânge care nu sunt în mod normal admise - alimente, bacterii, antigeni proprii. Odată ce trec prin pereții intestinali, sistemul imunitar îi recunoaște ca străini, care deblochează o reacție autoimună și crește inflamația în organism.

Principalele cauze ale permeabilității intestinale sunt intoleranța nutrițională și afectarea florei gastro-intestinale. Aproape toată lumea cu Hashi este intolerantă la gluten. Glutenul are capacitatea de a provoca probleme în intestinul subțire și de a distruge capacitatea organismului de a absorbi nutrienți importanți. Alte proteine care sunt adesea problematice în Hashimoto sunt ouăle, soia, laptele și produsele lactate. Cel mai bun test pentru intoleranța nutrițională este să le eliminați din alimentație timp de câteva săptămâni și să monitorizați reacția corpului dvs. după ce ați trecut înapoi. Acesta este principiul așa-numitului PROTOCOL AUTO-IMUNITAT - o dietă pe care o recomandăm cu tărie tuturor cu boli autoimune.

CUM POȚI AJUTA PE TINE?
În primul rând, trebuie să faceți ANALIZE COMPLETE DE SÂNGE - fT3, r-T3, fT4, Anti-TPO, Anti-Tg, TSH. Este o idee bună să vă verificați enzimele hepatice și funcția suprarenală (cu testul de post cu cortizol salivar).

Aveți grijă de sănătatea stomacului și a intestinelor.
Încălcarea florei gastro-intestinale este una dintre principalele cauze ale permeabilității intestinale, iar majoritatea persoanelor cu Hashimoto se confruntă cu această problemă. Dar există soluții: puteți reechilibra flora bacteriană prin intermediul dietei și prin adăugarea unor enzime digestive și probiotice de calitate. Renunțați la alimentele procesate, dulci și bogate în carbohidrați, înlocuindu-le cu alimente alcaline și cu băuturi și alimente fermentate precum usturoiul și Cambodgia. În plus, consumul de probiotice este un sprijin esențial în procesul de echilibrare a florei intestinale. Este recomandabil să începeți cu un probiotic cu randament mai mic și să creșteți treptat doza, pentru a evita reacțiile neplăcute care pot apărea atunci când bacteriile patogene încep să moară. Aceste reacții pot lua forma letargiei, dificultății de concentrare, diareei, erupțiilor cutanate, balonării sau durerilor de cap.

Este important să știți că bacteriile patogene se hrănesc cu ceea ce sistemul digestiv nu a reușit să proceseze corespunzător. În plus, enzimele digestive din organism scad în mod natural odată cu înaintarea în vârstă, iar persoanele cu Hashimoto se confruntă de obicei și cu un nivel scăzut de acid clorhidric, indiferent de vârstă. Această combinație poate duce la o prelucrare slabă a alimentelor și la o extracție dificilă a nutrienților. Însă există o soluție simplă și eficientă: adăugarea de enzime digestive cu spectru larg, care conțin pepsină și acid clorhidric. Aceste enzime nu numai că îmbunătățesc semnificativ digestia și ajută la o absorbție mai completă a nutrienților din alimente, ci și reduc disponibilitatea alimentelor pentru bacteriile patogene.

Reduceți toxinele
Eliminarea substanțelor toxice din organism este esențială pentru menținerea sănătății și prevenirea bolilor autoimune. Această problemă poate fi abordată prin limitarea utilizării produselor de curățare, a cosmeticelor și chiar a pastei de dinți care conțin substanțe chimice anorganice. De asemenea, asigurați-vă că consumați suficientă apă pentru a ajuta organismul să scape de toxine mai ușor și încercați să vă reglați tranzitul intestinal cu ajutorul unui bun probiotic și citrat de magneziu.

Un alt aspect important este detoxifierea colonului, deoarece acesta poate acumula până la 15 kilograme de deșeuri care putrezesc și pot emana substanțe toxice în organism. Curățarea colonului nu numai că oferă o explozie de energie, dar are și un efect benefic asupra sistemului imunitar. Prin urmare, acordați o atenție deosebită sănătății colonului și ajutați organismul să se elibereze de substanțele nocive pentru o viață sănătoasă și plină de vitalitate.

Deficit de nutrienți importanți
Hipotiroidismul poate afecta capacitatea corpului de a absorbi și utiliza adecvat vitaminele și mineralele din alimente. În cazul Hashimoto, această problemă este agravată de acidul gastric redus, de enzimele digestive și de dezechilibrul florei intestinale. Ca rezultat, majoritatea persoanelor cu Hashimoto experimentează niveluri scăzute de fier, feritină, vitamina D, vitamina B12, zinc, aminoacizi și alți nutrienți esențiali pentru funcționarea optimă a corpului. Pentru o funcție tiroidiană normală, este necesar seleniu, fier, vitaminele A și E, vitaminele B, potasiu, iod și zinc, care, de asemenea, sunt adesea deficienți în cazul Hashimoto.

Vitamina B12
Pentru a evita problemele de sănătate legate de Hashimoto, este important să acordați atenție nivelurilor de nutrienți din organism. În special, este recomandat să vă testați nivelurile de vitamina B12, deoarece persoanele cu Hashimoto pot avea niveluri scăzute din cauza reducerii acidului stomacal și a enzimei proteaze, ceea ce poate duce la anemie și la o absorbție necorespunzătoare a nutrienților. În cazul unei deficiențe, este recomandat să luați între 1000 și 3000 mcg de vitamina B12 timp de zece zile, după care doza poate fi redusă.

De asemenea, antioxidanții precum vitamina C, vitamina E, beta-carotenul și mineralele seleniu și mangan pot ajuta la protejarea organismului de efectele negative ale stresului oxidativ, care poate deteriora glanda tiroidă.

Seleniul, în special, joacă un rol important în neutralizarea peroxidului de hidrogen produs în procesul de prelucrare a iodului necesar pentru funcționarea glandei tiroide.

În Hashimoto, un număr mare de persoane suferă de niveluri scăzute de feritină, o proteină care transportă depozitele de fier în organism.Este necesar să faci analize complete de fier pentru a evalua nivelul de feritină. În timp ce nivelul de fier în ser poate fi normal, feritina poate fi aproape de limita inferioară. Feritina scăzută poate cauza probleme precum căderea părului și absorbția necorespunzătoare a hormonului tiroidian. Pentru a evita aceste probleme, este recomandat un aport prelungit de fier împreună cu vitamina C pentru o mai bună absorbție. Este important să eviți consumul de cafea, ceai și alimente/băuturi care conțin calciu cu două ore înainte și după aportul de fier. Pentru a opri căderea părului, valorile ideale ale feritinei ar trebui să fie peste 50, iar pentru a regenera părul, nivelurile ar trebui să fie peste 70. Nivelurile optime de feritină sunt între 90 și 120 ng/mL.

Zincul este un catalizator esențial pentru peste 100 de reacții enzimatice diferite și joacă un rol crucial în menținerea sănătății sistemului imunitar. În plus, acesta este important pentru transformarea hormonului tiroidian inactiv T4 în T3 activ. Zincul nu este stocat în organism și trebuie suplimentat zilnic. De fapt, majoritatea persoanelor cu hipotiroidism prezintă o deficiență de zinc. În cazul unei astfel de deficiențe, doza zilnică recomandată nu trebuie să depășească 25-30 mg pe zi. În plus, pentru a evita un dezechilibru nutrițional, este recomandat să echilibrați aportul suplimentar de zinc cu un aport de cupru de 0,75-1 mg la fiecare 15 mg de zinc.

Proteinele sunt descompuse în aminoacizi - aceștia fiind moleculele fundamentale pentru construirea organismului nostru. În Hashimoto, o digestie insuficientă a proteinelor poate duce la o deficiență de aminoacizi. Un aminoacid important pentru menținerea sănătății membranei gastrice și implicit a sistemului imunitar este glutamina.

Aproximativ 90% dintre persoanele cu Hashimoto prezintă o deficiență de vitamina D, chiar și într-o țară însorită ca România. Nivelurile normale de vitamina D sunt între 60 și 80 ng/L și este important să efectuați un test comun pentru vitamina D, numit și 25 (OH) D. Deficitul de vitamina D este asociat cu o funcționare defectuoasă a sistemului imunitar, având impact asupra între 3.000 - 30.000 de gene din corpul nostru. Multe boli sunt legate de niveluri scăzute de vitamina D, inclusiv afecțiuni cardiace, depresie și boli autoimune.

Omega 3 este un nutrient important în restabilirea echilibrului imunitar și controlul inflamației din organism. Este recomandat să evitați suplimentele Omega 3 cu concentrații ridicate de acid eicosapentaenoic (EPA) și acid docosahexaenoic (DHA) obținute prin manipulare de laborator. În schimb, uleiul de ficat de cod și alte suplimente naturale din pește gras sunt cele mai bune opțiuni pentru persoanele cu Hashimoto.

Turmericul este un alt ingredient benefic în controlul proceselor autoimune datorită proprietăților sale antiinflamatorii puternice. Studiile arată că turmericul poate reduce inflamația articulațiilor în cazul artritei reumatoide, o boală autoimună. De asemenea, turmericul are efecte benefice asupra tractului digestiv.

ASISTENT UNIVERSAL - MAGNESIU
Magneziul este un mineral esențial pentru buna funcționare a organismului, fiind implicat în peste 400 de procese biochimice. Fiecare celulă din corpul nostru are nevoie de magneziu pentru a se dezvolta și a funcționa adecvat. De asemenea, magneziul poate ajuta la ameliorarea simptomelor sindromului menstrual dureros, a crampelor musculare și chiar a crampelor de astm. Studiile au demonstrat că administrarea regulată a citratului de magneziu înainte de culcare poate duce la reducerea nivelului de TSH. În plus, citratul de magneziu are un efect ușor laxativ, făcându-l ideal pentru persoanele care suferă de constipație. Dacă constipația nu reprezintă o problemă, bisglicinatul de magneziu reprezintă o alternativă mai bună, deoarece are o absorbție ridicată în organism.

Comentarii

Articole similare

Ciuperca Maitake - 5 Beneficii
Ciuperca Maitake - 5 Beneficii
Maitake, cunoscuta si sub numele de "ciuperca dansatoare", este o ciuperca medicinala care creste in paduri si se gaseste in Asia, America de Nord si Europa. Aceasta ciuperca are o forma distinctiva...