Oregano Salbatic - Beneficii si Cum sa Folosesti

Oregano, cunoscut și sub denumirea de măghiran sălbatic sau busuioc de pădure, este o plantă folosită de mii de ani atât în bucătărie, cât și în medicină. Din punct de vedere terapeutic, oregano a fost și este folosit pentru tratarea răcelilor, problemelor digestive sau afecțiunilor stomacale.

Uleiul de oregano se extrage prin presarea frunzelor plantei și este utilizat în producerea de suplimente alimentare sau uleiuri esențiale. Datorită compușilor săi benefici, uleiul de oregano aduce multiple avantaje pentru sănătate, pe care le vom explora în continuare.

Beneficiile uleiului de oregano

 Lupta împotriva infecțiilor și a bacteriilor
Uleiul de oregano conține doi compuși esențiali în combaterea bacteriilor, fungilor și infecțiilor: timolul și carvacrolul. Acești compuși fenolici au puternice proprietăți antiseptice. Numeroase studii au demonstrat eficacitatea uleiului de oregano în combaterea bacteriilor, inclusiv a celei E-coli.

  Susține sănătatea digestivă
Uleiul de oregano este apreciat pentru beneficiile sale asupra sistemului digestiv. Timolul, unul dintre compușii activi din ulei, ajută la relaxarea mușchilor din gât și stomac, reducând senzația de arsură și disconfortul după masă. De asemenea, contribuie la menținerea echilibrului florei intestinale și combate paraziții intestinali.

  Antibiotic natural
Uleiul de oregano poate fi considerat un antibiotic natural datorită proprietăților sale antibacteriene, antifungice, antiinflamatoare, antimicrobiene și antioxidante. Acesta poate fi o alternativă în lupta împotriva infecțiilor, evitând dezvoltarea rezistenței la antibiotice.

 Menține nivelul colesterolului și susține sănătatea cardiovasculară
Studii au arătat că adăugarea uleiului de oregano în dietă poate îmbunătăți nivelul de colesterol. Rezultatele unui studiu au evidențiat reducerea semnificativă a colesterolului "rău" la participanții care au consumat zilnic ulei de oregano.

În concluzie, oregano este mult mai mult decât un simplu condiment, iar uleiul său are proprietăți terapeutice remarcabile. Dacă cauți un ajutor natural antiviral, uleiul de oregano poate fi o opțiune valoroasă.